OTSING
  Mis on Led?
18.04.2013


Kuidas säästa loodust, energiat ja raha? Üks võimalus on minna LED valgustite peale, mis vajavad kuni 85% vähem elektrienergiat, kui seni kasutusel olnud hõõgniidiga pirnid.

Light Emitting Diode ehk valgust kiirgava dioodi puhul pannakse madala pingega helendama mitte pirn, vaid epo-vaiku asetatud, peegeldi ja elektroodidega varustatud sobiva pooljuhi kristall, mis ergastub elektrivoolu mõjul ning kiirgab erinevat värvi valgust.


Laialt on levinud MR16 tüüpi halogeen lambid, mida kasutatakse ripplagedes ja mööblis. Kui vajaminev valgusjõud ei pea olema väga suur, siis piisaks ka vähemast – näiteks 35W halogeenlambi saaks asendada 3 - 4W LED lambiga, mille valguse toon ja valgustugevus on sama, mis halogeenil. 50W halogeeni saab asendada 5-8W LED pirniga.

Täiesti erinevad on lampide töötunnid. MR16 halogeenpirnidel on tööiga kuni 2000 tundi aga LED-idel 50 000 tundi. Siit saame järelduse teha, et LED kestab 25 korda kauem kui halogeen pirn.

Aastas on 8544 tundi ehk arvutuste järgi peaks LED põlema järjest 5,8 aastat. Kas see ka iga toote puhul kehtib? Julgen arvata, et ei. Miks? LED dioodi puhul on mõned väga olulised tegurid, nagu näiteks jahutus. Kui diood ei saa piisavalt jahutust, siis kahaneb dioodi eluiga kordades ning väga kehva jahutuse puhul võib juhtuda, et kogu tegevus piirneb mõnesaja tunniga. LED dioodi jahutatakse metallkorpusega. Üleliigne soojus juhitakse läbi metallkorpuse dioodist välja. Lambi korpus üldjuhul nii kuumakse ei lähe, et sellest ei saa palja käega kinni võtta.

Teine oluline tegur on toitepinge. Kui dioodi toitepinge on ebastabiilne, siis jällegi võib dioodi eluiga olla väga lühike. LED valgusti vajab väga korraliku toiteahelat. Tihtipeale põleb maha pingemuundur aga dioodid ise on töökorras. Pingemuundur teeb võrgupingest 230 volti, LEDile sobiliku pinge. Enamjaolt on ikkagi kinni kõik komponentidest ja kokku panemise kvaliteedist. See aga mõjutab suuresti toote hinda ning paljud eelistavad osta hinna poolest odavamaid tooteid.

Tänu suurele konkurentsile ning majanduse survele on LED toodete hinnad langenud iga aasta umbes 20%. Kas tegu on tehnoloogia odavnemisega, tänu suuremale nõudlusele? Jällegi julgen arvata, et ei. Kvaliteetse dioodi tootmise hind ei ole langenud, pigem on tehnoloogia edasi arenenud ning kasvanud on võimsused ning vastupidavus. Uued tooted on tegelikult kallimad, kui nende eelkäijad. Tarnijad aga otsivad järjest odavamaid tooteid, et pakkuda konkurentidest paremat hinda. Antud tegevusel aga on omad miinused. Hind sõltub enamjaolt dioodi kokkupanemise kvaliteedist. On olemas nii nimetatud B seeria dioodid, mis ei läbi A seeria kvaliteedinõudeid ning mis müüakse valgustite tootjatele, kes valmistavad nendest valgusteid ja lambipirne. Need valmis tooted on soodsamad, kuna kokkupanemisel on kasutatud odavaid B seeria komponente ja tööjõudu. Kui on kasutatud B seeria dioode, siis üldjuhul puudub tootel dioodi tootja nimi.

A seeria dioodid on toodetes, kus dioodi tootja on teada (see on tootel ja spetsifikatsioonis kirjas). Kindlama kvaliteedi tagab, kui valgustitehas valmistab oma korpuseid ise. Korpuste ise tegemisega eristub tehas teistest tootjatest ning tooteid ei ole võimalik segi ajada. Standard korpuste puhul ei või kunagi kindel olla, et milline diood sinna tegelikult sisse on pandud. Väliselt on paljud asjad sarnased aga sisult aga väga erinevad.

* Eestis laialt levinud MR16 12V LED\'id.

Antud tooteid võib leida peaaegu igas ehituspoes.

LED House pakub hetkel kolme tootja poolt valmistatud MR16 pirne.

• Nichia www.nichia.com, Jaapan
• CREE www.cree.com, USA
• Epistar www.epistar.com.tw, Taiwan

LED House kõige kallimad pirnid on need, kus sees on Nichia dioodid. Nichia on Jaapanis tegutsev dioodi tootja, kes on saanud palju auhindu ning, kes on antud valdkonnas väga hinnatud tootja. Ilmselt jagab esimest kohta CREE'ga, kelle tooted on samuti väga kõrgelt hinnatud. Epistar on Taiwani tootja, kelle tooted on soodsamad. Iga ostja peab enda jaoks selgeks tegema, kas on vaja odavat või kvaliteetsemat toodet.

Lambipirnidel üldiselt garantiiaega ei ole aga LED House annab pirnidele, mille sees on Nichia või CREE diood, 24 kuud ja Epistar dioodidega pirnile 12 kuud garantiid. Valgustitele anname üldiselt 24 kuud garantiid.


LED suudab pakkuda 16 miljonit värvi.

Osad neist on kasutusel põhitoonidena. Roheline, punane, sinine, kollane, külm ja soe valge on need värvid, mida pakub LED lamp ilma, et te peaks ette panema mingit värvilist kilet.

Värvilised LED'id on erksad ning kirkad. Värvidega saab dekoreerida erinevaid objekte. Neid võib paigaldada keerulistesse kohtadesse kuna tänu pikale tööeale ei pea neid tihti vahetama.

Lisaks sellele, et on kindlat tooni LED'e on võimalus, kus üks valgusallikas suudab anda neid kõiki toone. Seda nimetatakse RGB'ks. R - punane, G - roheline, B - sinine. Neid kolme värvi segades on meil võimalus mängida 16 miljoni värviga.
 
Firmainfo
  LED HOUSE

Telefon: 680 1177, 5620 2303, 5665 1212
E-mail: Saada kiri
WWW: www.ledhouse.ee


Aadress: Kadaka tee 3, Tallinn, Harjumaa
Reg. kood: 10194229
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880