OTSING
  Kuidas ehitada ja hooldada vastupidavat terrassi - nõu annab Lincona Põrandakeskus
31.05.2016

Selleks, et puidust terrass püsiks kaunis ning vastupidav läbi pikkade aastate, vajab see hooldust. Reeglina vajab terrass hooldust kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Kevadel aegsasti puhastatud ning õlitatud terrass püsib kaunis ja värske kogu suve. Suve alguse värskendus parandab kevadel tekkinud veekahjustused ja annab täiendava kaitse suvise intensiivsema koormuse jaoks. Püsiva hooldusega on võimalik ilusa terrassi eluiga pikendada aastakümneteks.



Paar näpunäidet terrassi ehitamiseks:

Paljud meist ei ole ilmselt kunagi mõelnud, millised on pikaajalise ja ilusa terrassi saladused ja selle ehitamise nõuded. Lincona Põrandakeskus proovib selle võimalikult lühidalt kokku võtta:

1. Olgu WPC (puitplastik) või puit terrass, kuid terrass peab alati olema ehitatud 1-2% kalde all, et vihmavesi ära valguks. Kalle peab olema täpselt nii väike, et silmaga seda ei märkagi. Kui on suur terrass, siis on 1-2% kindlasti palju, sest 10m peale on siis kõrguste vahe 10cm. Ükski materjal ei talu pikaajaliselt vees olemist. Kuna terrassi aluspind ei ole kunagi täiesti tasane, siis tekivad terrassi pinnale paratamatult 0% kalde juures lohud, kuhu koguneb vesi. Kui see sinna pikemaks ajaks jääb, siis peaksime oma terrassid ilmselt laevapõhja värviga viimistlema, sest ükski viimistlusvahend, mis on kantud horisontaalsele pinnale, ei talu pika ajaliselt vett.

2. Ka väliehituses on oluline puidu niiskus. Terrassi või muu viimistletava materjali niiskus ei tohi olla üle 18%. See nõue kehtib kindlasti kõikidele terrassiõlidele. Kui seda nõuet eirata, siis on oht, et terrassiõlil ei teki puidu peal korralikku naket ning õli koorub varem või hiljem suurte nahatükkidena maha.

3. Terrassilaudade vahel peavad olema nähtavad vahed. Samuti ei tohi terrassi ka külgedelt täiesti kinni ehitada, sest säilima peab õhuringlus. See hoiab puidu tervena.

4. Pigmendiga terrassiõlid (toonitud õlid) annavad puidule parema UV-kaitse kui naturaalset tooni ilma pigmendita õlid. Seega võib võimalusel eriti lõunapoolsetele terrassidele kasutada just toonitud õlisid.

5. Puidust terrasse ei tohi pesta survepesuriga. Kui seda siiski mugavusest tehakse, siis tuleb arvestada ka terrassiõli kiirema kulumisega.

6. Viimistlemata terrassilaudu ei tohi õlitada kohe peale paigaldust. Neil peab laskma 3-4 nädalat ilmastikumõjude käes seista. Sel ajal avanevad puidu poorid ning terrassiõli saab sügavamale imbuda. Pooride avanemise eesmärgil võib terrassi enne õlitamist ka veega niisutada, täpselt nii nagu mõnikord intensiivsema tooni saabutamiseks tehakse puitparkettide õlitamisel.

7. Puitterrasside õlitamine käib tegelikult samamoodi nagu puitpõrandate õlitamine toas. Õli kulu jääb enamasti vahemikku 8-14m2/L. Peale õli puidule kandmist, tuleb üleliigne lapiga ära korjata. Samuti nagu õlitatud puitpõrandad, nõuavad ka õlitatud terrassid iga aastaselt hooldusõlitamist.

Kui terrass sai ehitatud eelmistel aastatel, siis toome ära paar näpunäidet, kuidas terrassi hooldada. Enne igasugust hooldust on vajalik terrass mustusest puhastada. Lincona Profipoes on saadaval 2 suurepärast toodet:


- Saicos Green-Ex on efektiivne bioloogiline kontsentraat, eemaldamaks terrassidelt või aedadelt rohelist kasvu (samblad, vetikad vms).
- Green-Ex kaitseb ka uue rohelise kihi kasvamise eest
- Kanna vahend kontsentraadi või lahusena töötlust vajavale pinnale ning lase mõjuda kuni 1h. Seejärel puhasta lapiga/harjaga ning loputa ohtra veega.
- Sobib kõikidele väli tingimustes kasutatavatele materjalidele: Puit, kivi, betoon, tsement, katusekivid, telliskivid, keraamilised plaadid, savi, plastik, klaas, värvid, lakid jt.
- Sobib nii viimistletud ning viimistlemata puidule, välitingimustes ilma seda kahjustamata: puitterrassid, aiamööbel, pergolad, võrestikud, aiad jne
- Saadaval Lincona Profipoes, hind 21,9€/L.


- Saicos Wood Brigthener värskendab äärmiselt efektiivselt välitingimustes hallikaks muutunud puitu ning taastab selle loomuliku välimuse.
- Kasutajasõbralik – ei vaja eelnevat lihvimist
- Kanna lahjendamata vahend pinnale (või lahjendatud veega 1:5). Lase 15-30min imbuda. Seejärel eemalda vahend karmi harja ja rohke veega.
- Sobib kõikidele puiduliikidele (leht- ja okaspuud)
täpsem tooteinfo SIIN
- Saadaval Lincona Profipoes, hind 18,9€/L.

Kui terrass on puhastatud, siis on aeg hooldusõlituseks:


- Saicos Special Wood Oil tungib puidu sisse, see ei pragune, kooru ega hakka mullitama. PS! Viimistletava puidu niiskus ei tohi olla üle 18%.
- Õli laseb puidul hingata ja aitab reguleerida selle niiskussisaldust. Töödeldud pind muutub vett- ja mustust hülgavaks.
- Kuiv õliga töödeldud pind on libisemiskindel
- Õli muutub puidu osaks ning renoveerimisel ei pea pinda lihvima: kanna lihtsalt uus kiht puhtale, kuivale pinnale
1L = ca 14m², 2 kihti siledal puidul; 1L = ca 23m², 1 kiht siledal puidul.
- Saadaval olevad toonid: värvitu, lehis, iroko, tiik, läbikumav must
täpsem tooteinfo SIIN
- Saadaval Lincona Profipoes, hind 75€/2,5L.

Ootame Sind Lincona Profipoodi ning peame üheskoos nõu, kuidas terrass suvekorda teha!

Lincona kontaktandmed vaata SIIT!
Facebook
 
Firmainfo
  LINCONA PÕRANDAKESKUSE KAUPLUSED

Telefon: 679 1723, 610 3750


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880