OTSING
  Kuidas planeerida majapidamisruumi?
31.10.2007


33 nippi

Majapidamisruumi planeerimisel on tähtsad märksõnad praktilisus, mugavus ja piisaval hulgal ruumi.
Alljärgnevalt mõned olulisemad asjad, millega majapidamisruumi ehitamisel ja sisustamisel kokku puutume:

1. Väike ruum? Kui majapidamisruumi suurust on võimalik planeerida, siis ära hoia selle arvel ruutmeetreid kokku! See peab ju sobima panipaigaks ja seal peab saama ka majapidamistöid teha.
2. Majapidamisruumi asukoht? Ideaaljuhul peaks see olema esimesel korrusel ja köögi läheduses – mugav ja kiire kasutada. Hea oleks teha ka väljapääs õue.
3. Majapidamisruumi kujundus võiks haakuda kogu maja kujundusideega. Selles ruumis võivad olla näiteks samad värvitoonid ja sisustuselemendid nagu mujalgi, et see harmoneeruks kodu üldkujundusega. Samas ei saa unustada, et see on tehniline ruum oma eripäraga.
4. Mugavus. Ergonoomika. Majapidamisruumis on rohkelt toimetamist, ja selle kujundus peaks lähtuma mõttest, et kõike vajalikku saaks seal teha võimalikult lihtsalt, kergelt ja mugavalt, et asju võiks kiiresti ja vaevata kätte saada. Tähtis on lahenduste praktilisus.
5. Uks õue! Kui võimalik, võiks majapidamisruumist avaneda uks õue, et oleks lihtsam, ilma teisi ruume läbimata pesu kuivama viia, koera käppasid puhastada jne. Ja kui uks on veel klaasiga, annab see ruumi lisavalgust!
6. Hea valgustus! Selles väikses, kuid toimetusi täis ruumis vajame hea valgustus. Lisaks üldvalgustusele võiks paigutada kohtvalgusteid. Võimalusel kasuta päevavalgust (nt suurem aken, uks õue, klaasiga uks vms).
7. Õhk. Ventilatsioon. Osaliselt niiskes ruumis peab olema hea ventilatsioon. Välja avanev aken ja/või uks võimaldab ruumi ka aeg-ajalt tuulutada.
8. Pistikud. Pistikupesi olgu piisavalt, need asugu sobival kõrgusel, et oleks lihtne toimetada. Need võiksid selles ruumis olla ka maandatud ja turvasulustega.
9. Kraanikauss. Kindlasti tuleks sisse planeerida ka väike kraanikauss, et aeg-ajalt vajalikku vett ei peaks köögist või pesuruumidest tooma.
10. Koerte pesu. Kui majas on koer, siis tasub mõelda ka pesukoha peale, kus õuest tulnud koera käpad puhtaks saavad. Käsidušš ja äravool põrandas on kõige lihtsam lahendus. Ka laste kummikud saab siin puhtaks!
11. Pesumasin. Pesumasin, meie igapäevaelu lahutamatu osa, sobib samuti majapidamisruumi. Saab rahulikult pesu pesema panna, hiljem kuivatada ja triikida.


Pesumasina valikul on tähtsad nii masina tehnilised kui ka visuaalsed omadused. Näiteks mõned küsimused, millele pesumasinat valides tasub mõelda:
· Kuhu pesumasin panna? Sellest sõltub, kas valida pealt- või eestlaetav masin ja milliste mõõtmetega (neid on nii 45 kui ka 60 cm sügavusega).
· Kas valida integreeritud või iseseisev masin? See sõltub majapidamisruumi ja ka kogu kodu üldisest kujundusest.
· Milline on masina pesemis-, tsentrifuugimis-, kuivatamis- ning elektritarbimisklass? Sellest sõltub nii pesemise kvaliteet, kui ka ökonoomsus.
· Kuidas avaneb pesumasina uks? Eri mudelite uksed avanevad eri nurga all. Pesu on lihtsam masinasse panna ning sealt välja võtta, kui ust saab avada 180° ulatuses.

12. Eestlaetav pesumasin! Uut pesumasinat ostes tasuks eelistada eestlaetavat mudelit – selle energiatarve on ainult umbes kolmandik ja vee tarbimine1/3-1/2, võrreldes pealtlaetava masinaga. Peale selle on eestlaetavatel pesumasinatel üldjuhul ka efektiivsem tsentrifuug.
13. Pesukuivati? Paljude jaoks liigne seadeldis, kuid mõnele vägagi oluline. Pesukuivatid on eriti õigustatud siis, kui on suur pere, kui õues pole kuivatuskohta või siseruumides pole kohta pesukuivatusrestile. Samuti siis, kui oled allergiline õietolmule – pesukuivatis kuivanud voodipesule-rõivastele seda ei lange, samuti väheneb kuivatit kasutades kodutolmu hulk. Pesukuivati säästab aega, sest üldjuhul ei ole vaja masinast võetud pesu isegi triikida (oleneb kanga materjalist). Aga seda värsket, õues kuivamise lõhna masinas kuivanud pesul ei ole.
14. Kuhu panna pesukuivati? Selle võid paigutada otse pesumasina kõrvale, aga ruumisäästlikum variant on pesumasina peal. Nii ei nõua kuivati ka lisaruumi ning moodustab pesumasinaga koos kompaktse terviku.
15. Kuivatusrest. Majapidamisruumis peaks olema piisavalt suur pesukuivatusrest. See võib olla kokkupandav või seinalt tõmmatav – sõltub ruumi võimalustest. Pesurest magamis-, elu- või vannitoas jätab elamisest lohaka mulje. Kui võimalik ja tervis lubab, kuivata pesu õues.
16. Triikimine. Paljudele meeldib pesu triikida, teistele ei ole see aga kuigi „põnev“ tegevus. Triikimise lihtsustamiseks on olemas kalandrid ehk pesurullid, millega saab laudlinad, rätikud ja voodipesu lihtsamalt ja mugavamalt sirgeks. On erineva laiusega kalandreid, neid saab paigutada seina äärde (ruumi kokkuhoid!) või ruumi keskele. Lahendus sõltub majapidamisruumi suurusest ja sinu harjumustest.
17. Väljatõmmatav triikimislaud. Tööpinna alt välja tõmmatav triikimislaud on nutikas ja ruumisäästlik lahendus.
18. Õues triikimine? Kui majapidamisruumist avaneb uks õue, proovi nautida suvel õues pesu triikimist! Saad värskes õhus töötada!
19. Pesukorvid. Majapidamisruumis võiks olla kodu stiiliga sobivad pesukorvid (nii mustale kui ka puhtale pesule). Nendeks sobivad nii punutud korvid kui ka metallist või tekstiilist mahutid.
20. Õmblemine. Kui tegeled õmblemisega, siis leia majapidamisruumis koht ka õmblusmasinale.
21. Panipaigad! Majapidamisruum peab mahutama suuremaid ja väiksemaid majapidamisriistu ja masinaid (tolmuimeja, harjad, pesukuivatusrest, õmblusmasin, triikraud jms). Selleks sobivad sisseehitatud kapid, nišid, riiulid vm.


Ka väiksemad esemed (pesuvahendid, lapid jne) tuleb kuhugi peita. Mida rohkem asju on ruumis nähtaval, seda väiksem ja segasem ruum tundub ja korda on raske pidada. Kuid kõik ei pea tingimata uste taga peidus olema: hea lahendus (eriti niisketele lappidele) on näiteks riiuli või resti ette tõmmatav ruloo.

22. Tolmuimeja. Tolmuimejal peaks olema majapidamisruumis silmatorkamatu koht, kust seda aga mugavalt kätte saab. Hea oleks sobiva suurusega kapp või nišš, mille seinal on hoidik masina lisatarvikutele.
23. Kesktolmuimeja. Võimaluse korral võiks majja planeerida kesktolmuimeja. See teeb koristamise on lihtsaks ja mugavaks, sest piisab ainult vooliku ühendamisest vastavasse tõmbepesasse – pole vaja masinat tassida-vedada. Toas on koristamise ajal vähem müra ja tolm tõmmatakse toast välja – nii on õhk ka puhtam.
24. Külmik. Kui kodus pole keldrit, kus moose, kartulit jm talvevarusid hoida, oleks mõistlik planeerida majapidamisruumi koht ka suuremale lisakülmikule või sügavkülmikule. Selleks peab aga ruum olema piisavalt suur (keskmine külmik võtab põrandapinnast 60 x 60 cm).
25. Integreeritud tehnika! Tellitud kapisüsteemi ja sinna integreeritud tehnika võimaldab majapidamisruumi lihtsamalt, selgemalt ja stiilsemalt kujundada. Nii saad ukse taha peita pesumasina, pesukuivati ja rohkelt mitmesuguseid väiksemaid asju. Selliselt lahendatud ruumi saab kasutada ka näiteks sauna eesruumina.
26. Terviklik mööbel. Majapidamisruumi mööbli võib komplekteerida erinevatest kappidest- riiulitest, aga võib tellida ka eraldi tervikliku mööbli, mis sobib kokku tubade kujundusstiiliga.
27. Värvilahendus. Majapidamisruumide kujunduses võib osaliselt korrata kogu maja kujunduses kasutatud värvitoone. Samas on see aga tehniline ruum, seal võib kasutada lihtsamaid ja vähem pretensioonikaid materjale. Eelistada võiks heledatoonilisi ja rõõmsaid värve, siis on väikeses ruumis hea tegutseda.
28. Niiskuskindlad materjalid. Majapidamisruumis oleks otstarbekas eelistada niiskuskindlaid ja kergelt puhastatavaid materjale (pestav seinavärv, linoleum põrandakatteks, keraamiline plaat põrandal ja seinas jne).
29. Keraamiline plaat on väga levinud materjal majapidamisruumides tänu oma vastupidavusele ja heale puhastatavusele. Samas ei tasuks kõiki seinu keraamilise plaadiga katta – mulje võib jääda liiga külm ja steriilne. Parem valik oleks kombineerida plaate värvitud seinapindadega.
30. Libisemiskindel põrand! Sellesse ruumi tasuks valida libisemiskindel ehk turvapõrand (nt Forbo reljeefse pealispinnaga põrandakate, vt www.floorin.ee).
31. Kolikamber? Et majapidamisruum ei muutuks aja jooksul paljude asjadega kuhjatud kolikambriks, tasub planeerida kõigile asjadele oma loogiline ja käepärane koht, et ruumi oleks hea ja lihtne koristada. Selleks mõtle juba ruumi planeerimisel rohkematele panipaikadele, kui esmapilgul tarvis on.
32. Väikesed panipaigad. Väikesed panipaigad, nagu karbid, korvid, purgid jms, on mugavad igasugustele pisiesemetele. Pealegi on nad riiulitel ka vahvad dekoratiivsed elemendid.
33. Majapidamisruumi pole? Paljudel juhtudel puudub korteris või majas (eriti vanemates) majapidamisruum ja ka selle juurdetekitamine (ehitamine) ei ole paraku võimalik. Siis tuleb muidu majapidamisruumis tehtavadtoimetused lihtsalt ära jagada köögi (panipaigad), vannitoa (pesumasin) ja esiku (panipaigad) vahel. Võimalusel raja aga panipaik suurte lükanduste taha (näiteks esikusse või kööki), kuhu kõik, ka pesumasina jm saab mugavalt peita.


Kodu & Aed
Margit Kool
Fotod: Camera Press

www.kodu-aed.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880