OTSING
  Maja missugune
18.10.2007


Raul, Maili ja kõlava nimega kassike Eros kolisid Rohuneeme eramusse veidi üle aasta tagasi. Eelmistelt elanikelt osteti poolik ehitis, nii et palju siin sissekolimise hetkel ei olnud. Oli köök ja oli vann, elutoal ka põrand all, aga mujal laiusid enamasti valged lagedad seinad.
Kuigi Raul haaras maja kordaseadmisel esialgu ise härjal sarvist (sest töö pole ju igav ega kontimurdev), selgus peatselt, et kaupluste-salongide vahet jooksmise, jooniste ja värvivalikute peale oleks kulunud kogu tööaeg ja enamgi veel. Aga õnneks kuulus noore pere sõpraderingi ka sisekujundaja Emilia, kes meelsasti appi asus.
Emilia sai ohjad enda kätte hetkel, kui Raul oli “Andrese klaasist” ära tellinud saunaukse ning klaasvaheseinad köögi ja elutoa vahele. Olemasolev söögilaud oli samuti klaasplaadiga, kuid mattvalge. Kuulanud kõigepealt, mida Raul ja Maili värvidest üleüldse arvavad, valis Emilia esimese korruse tumeda põranda kõrvale hallid klaasseinad – ja lasi ka lauaplaadi välja vahetada. Mitte selleks, et tuua avarasse valgusküllasesse ruumi nukrust või ahistust – tagasihoidliku tooniga valmistas ta ette pinnase külluslikule ja kirkale oranžile. Et hallikad toonid soojemalt ja mõnusamalt mõjuksid, valis Emilia kamina, sauna eesruumi ja trepikäigu seintele looduskivist katte, mille järgi leidis oranži tasakaalustava helehalli seinavärvi.

Päikeseline lemmikvärv
Pererahva lemmikvärviga tutvub külaline juba esikus, mis on tänu oranžile tavalisest eeskojast-panipaigast märksa huvitavam ja rõõmsam. Elutoas aga särab kandiline päike – karp, mille olid lakke ehitanud juba eelmised omanikud. Karbi ja lae vahele paigaldati luminofoortorud, ja õhtuti on elutoas mahe hajutatud valgus, mida timmeriga kas maha või juurde keerata saab. Karp oranžiks värvida oli samuti Emilia idee – ja ka pererahvas ei kõhelnud kaua. Emilia kiidab, et üldse oli koostöö ideaalne, sest Raul ja Maili usaldasid Emiliat ja tema maitset täielikult.
Oranž värv kordub ka teisel korrusel. Sageli ei osata trepikäigu- või koridoriseinaga midagi tarka peale hakata, ometi on sellised pinnad nagu loodud efektideks, millega üks kodu uhkeldada ja teistest erineda võiks.
Heledast koridoriseinast värviti 2x2 m suurune ruut oranžiks, sellele aga otsiti 12 sobivat fotot pererahva pildialbumitest. Need prinditi suurelt välja, kinnitati klaasraamidesse ja pandi seinale.
Elutoa motiivi kordamiseks otsis Emilia ka siia laevalgustit, kus oleks oranži – ja leidis kodugalerii jaoks ideaalse siinidel lambirea. Galeriinurka leiti veel oranž tool, seal on akna all väga mugav istuda ja lugeda.

Õige mööbel õiges mõõdus
Enamik mööblist on majas tehtud eritellimusel ja Emilia jooniste järgi. Valmistajaks olid kaks firmat, Milo ja Erich Mööbel.
Raul: „Laias laastus võttes on eritellimusel tehtud ja valmismööbel samas hinnaklassis, suurt vahet ei ole. Kui tahad aga koju täpselt sobivat asja, siis on vahe, kas valid õige asja õigesse kohta, või millegi, mis justkui kuidagi sobib.“
Eriti hästi leiab see väide kinnitust peremehe kabinetis, kus klaasplaadiga kirjutuslaud ja arhiivikapp sobivad toa proportsioonidega. Aga sama võib öelda nii vannitoa kui ka magamistubade kohta…

Emotsionaalne „rosin“
Modernse arhitektuuri ja üleüldse uue majaga on ju see häda, et ilus ja puhas ja sile on küll, aga… tunnet ei ole. Lisaks teise korruse galeriiseinale nuputas Emilia noortele veel ühe lisaülesande. Saatis Rauli ja Maili ühel vihmasel õhtupoolikul romantilisele jalutuskäigule ja käskis korjata trepiplatvormi kasti sümboolse tähendusega kive. Nutikas idee, mis toob sisekujundaja abiga valminud kodu sisustusse isiklikku emotsionaalsust.

Mis on kodus kõige õnnestunum?
Raul: Telerid ja kodukino (naerab ise ka). Kabinet. Omakorjatud kivid trepimademe kastis. Saunakeris.
Maili: Vannituba ja peeglilaud magamistoas.

Info:
Emila Martin emiliamartin@hot.ee
Hektor Light www.hektor.ee
Milo www.milo.ee
Erich Mööbel www.erich.ee
UniversaalUniversum www.universaaluniversum.ee


Kodu & Aed
Piret Veigel
Fotod: Kaido Haagen
Sisekujundus: Emilia Martin

www.kodu-aed.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880