OTSING
  Õlitatud põrand peab kauem vastu
01.09.2008

Hästi õlitatud põrand on äärmiselt vastupidav. Valikuvariante on siin kaks - osta poest tehases õlitatud põrand või õlitada algusest peale ise.

Eelnevalt õlitamata põrandalaudade puhul tuleb silmas pidada, et hea õlitatud põranda üheks eelduseks on puidu minimaalne niiskussisaldus, mis aitab õlil paremini puidupooridesse imbuda.

Suuremad praod soovitame ära pahteldada või täita. Täitmiseks võib kasutada sama puidu, tolmu ja laki segu või spetsiaalseid täitekitte (nt Forbo 880 / 870). Toonpahtleid pole soovitav kasutada, kuna puit muudab oma värvi ja kontrastid võivad hiljem silma riivata.

Viimane lihvimine enne õlitamise alustamist tasub teha 100/120se liivapaberiga (mitte peenemaga), kuna liiga sile ja tihe puidupind võtab vähem õli sisse.

Enne õlitamist võib puidu pinda pleegitada ka spetsiaalsete leelistega. See võimaldab heledatel puitudel (kuusel, männil) säilitada kauem oma heledat värvi, mis UV-valguse käes kipub muutuma: hele tumedamaks ja tume heledamaks. Samas tuleb arvestada, et sellise tugeva kemikaaliga nagu leelis kodustes tingimustes töötlemine on keerukam ja ohtlikum kui tööstuslikult. Eksides (puidu erinev imavusvõime jms) on tulemus oluliselt hullem kui ilma töötluseta.

Keskmise imavusega puitude puhul (kuusk, mänd, kask, tamm) tehakse õlitust üks-kaks kihti. Esimesel kihil lastakse kuni tund kuivada ning hõõrutakse seejärel kas lapi või masinaga üle. Pinnale jäänud õliloigud hõõrutakse kohtadesse, kus õli on täielikult imendunud. Teine kiht paigaldatakse tavaliselt järgmisel päeval lastes esimesel kuivada üleöö.

Pärast töö lõpetamist tuleb õlised lapid, rullid jm panna vette või põletada, kuna õli aurustumisel tekkiv termiline protsess võib põhjustada isesüttimist.

Õlitatud põrandat saab kergelt koormata tavaliselt järgmisel päeval, suuremat koormust võib rakendada nädala pärast. Õlid on oma koostiselt erinevad ja seetõttu ka erinevates hinnaklassides. Odavamate õlide hind jääb vahemikku 100-200 kr/l, kallimatel 300-400 kr/l. Hinda mõjutab naturaalsus: kas õli on 100% looduslik või mitte, kas see sisaldab lisandeid (näiteks vahaosakesi), millised on selle imavus- ja katmisomadused, kas toode jätab pärast kuivamist puidu pinnale kleepuva kihi või mitte.

Kordusõlitamine võetakse ette vastavalt vajadusele. Sagedus sõltub puiduliigist, selle õliimamisvõimest, põrandakoormusest, abrasiivsest mustusest ja kulumisest.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880