OTSING
  Talveaed - hubane vahepeatus heitliku ilma ja sooja toa vahel
08.09.2008

Talveaed võimaldab viibida mugavalt looduse keskel ka keset käredat pakast.


Klaas Metall OÜ turundusjuht Inge Pajumägi-Väli hinnangul ei ole olemas standardit, kuhu talveaed sobib. "See sobib kindlasti igale majale ja perele, kes soovib olla ilmadest sõltumatu ning samas nautida kaunist loodust," leiab Pajumägi-Väli.

Tema sõnul võimaldab talvaed juua hommikukohvi otsekui looduses, sinna saab paigaldada treeningmasinad või katta küünaldega romantilise õhtusöögilaua. Seega annab talveaed kodule juurde ruumi ja avarust.

Talveaia hind sõltub eelkõige sellest, kas soovitakse sooja või külma talveaeda. "Tuleks läbi mõelda, kas talveaeda soovitakse kasutada üksnes suvel või tahetakse vaadata ka langevaid lehti ning jäälilli," ütleb Pajumägi-Väli.

Lähtuvalt sellest tuleb valida akendeks paketid või ühekordne klaas. Hinda mõjutavad ka aknad, uksed ja seinad. Hinnakirja kui sellist ettevõttel ei ole, sest iga kliendi soovid on erinevad. Klaas Metall OÜ valmistab talveaedasid Schüco alumiiniumprofiilidest, millele on omane vee ärajuhtimissüsteem profiili sees.

Klaas & Idee OÜ pakub liuguksi talveaedade ette. Valikus on jahedamad ühekordse klaasiga ja soojemad klaaspaketiga uksed. "Nende paigaldamiseks eeldame, et oleks juba olemas ava, mille ette neid saab panna - mullatöid me ei tee," lisab Klaas & Idee OÜ juhatuse liige Andrus Vainola.

Hinnad olenevad Vainola sõnutsi sellest, kas soovitakse ühekordset või kallimat klaaspaketti. Keskmiseks hinnaks nimetab ta 1500 krooni ruutmeetri kohta.

Ennekõike sobivad talveaiad tema arvates individuaalelamute juurde. "Enamasti saab talveaed alguse nii, et kõigepealt tehakse veranda, seejärel sellele väike katus peale ning lõpuks ka uksed ette," räägib Vainola.

Verandast ehitatud talveaedades tema väitel reeglina kütet ei ole, sest piisab siseruumide soojusest, samuti päikese läbi klaasi tulevast kiirgusest. Viimast toetab ka massiivne kivisein, mis kiirgab kogunenud päevasooja läbi õhtu ja öö.

Kui Pajumägi-Väli soovitab talveaia kütteks kaminat või põrandakütet, siis Vainola eelistab gaasilaternakütet.

Talveaed sobib kõikjale

Sisearhitekt Kadri Tarbe-Pärtelpoeg leiab, et pole olemas maja ega büroohoonet, kuhu talveaed ei sobiks.

Talveaed on tema meelest igati katsetamisväärt ja omapärane vaheldus tavaruumile. "Väga mõnus on talveaias kohvi juua, aga miks mitte ka nõupidamisi korraldada."

Samas kinnitab Tarbe-Pärtelpoeg, et üksnes taimede olemasolust talveaias on vähe. Erinevalt kasvuhoonest on taimedel talveaias täita sisekujunduslik roll, mis peab sobima kokku ka temaatilise mööbli ja esemetega.

Tema sõnul peab üks talveaed olema kujundatud nii, et ruumis tekiks kordumatu erilisuse tunne.

"Variante meeleolu loomiseks on siinjuures palju, tuleb vaid fantaasial lennata lasta," võtab sisearhitekt kokku hubase tunde loomise koogika.

Mõnus koht, kus istuda

Aiasõber Helve Hinno rajas sellel kevadel endale ruumika talveaia. Uus talveaed on tema majas paralleelselt kasutusel ühe toana. Ka suuruselt on valminud talveaed võrreldav teiste maja tubadega.

"Tahtsin seda eelkõige just sellepärast, et olen suur saunaarmastaja ning kevade lõpupoole ja varasügisel on seal juba väga mõnus istuda - seda enam, et see jääb just õhtuse päikese poole," selgitab majaomanik oma talveaia eripärasid.

Praegu ootab Hinno talveaed veel lõplikku viimistlust.Lõpetamata on plaatimistööd, siiani puuduvad ka talveaedadele igiomased taimed ning sisustuselemendid. Samas on Hinnol kindel soov muuta oma vastvalminud avar talveaed õdusaks ja aasta läbi rohelusega palistatud puhkekohaks.

Majaperenaise kindla veendumuse kohaselt pakub selline hubane vahepeatus heitlike ilmadega looduse ja toasoojuse vahel mõnusat vaheldust ning hingekosutust. Talveaias pole nimelt kunagi halba ilma.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880