OTSING
  Kassettraketis teeb eramu seinte valamise hõlpsaks
11.09.2008

Kassettraketis võimaldab valada keskmise eramu soojustatud seinad nelja mehe abil nädala jooksul.



"See kassettraketis on Norras kõige populaarsem vundamentide ja eramute kiviseinte ehitamise viis," rõhutab Malthus Eesti OÜ tegevjuht Madis Kipper emafirma betoonseinte kassettraketiste süsteemide edu Norras.
Puitraketiste lihtne paigaldamine, kasutamine, demonteerimine on tema kinnitusel võimalik ilma tõstukite ja kraanadeta.

Tulemusena peaks need raketised võimaldama kergelt valada silepindseid monoliitseid soojustatud sandwich-seinu. Seega saab valada soovi korral viimistlemata, näiteks värvilisest betoonist seinu. Ta lisab, et Norras ehitatakse 80 protsenti eramute kiviseinu betoonist ja vaid 20 protsenti erinevatest plokkidest.
Kipperi veendumusel peaksid kassettraketised muutuma tulevikus populaarseks ka Eestis. "Praegu on vastupidi ja siin ollakse harjutud seinu pigem plokist ehitama," möönab Kipper samas kassettraketiste tagasihoidlikku positsiooni Eestis.

Liiatigi seostub inimestele betoonivalu keerulise ja aeganõudva traditsioonilise raketise koostamisega. Samas Malthuse kohaliku esinduse juht usub, et kohalik turg teab kassettraketistest ja nende võimalustest lihtsalt veel liiga vähe.
Kipperi sõnul pakub betoon plokkseinast rohkem võimalusi ka arhitektidele, kuna võimaldab valada erikujulisi pindu, mis erinevalt traditsioonilisest valamismetoodikast peaksid jääma kvaliteetsemad.

"Kõverat seina raketisega teha ei anna," kiidab Kipper kassettraketisbetoonist seina, mis peaks olema tugevam ka plokkseintest. Liiatigi piisab paigaldamisel vaid neljast mehest, kes nädalaga võivad valada ühe korruse jagu soojustatud betoonseinu.
Kassettraketist on Kipperi sõnul võimalik kasutada kuni 60 korda või isegi rohkem. Seega pääseb tulevase eramu omanik pärastpoole tarbetuks muutuva raketise ostmisest.

Kommentaar

Heiki Onton, Ramirent ASi projekteerimisosakonna juhataja
Usun, et kindlasti on kassettraketistel tulevikku. Ise loobusime Malthuse süsteemidest, kuna meie jaoks ei olnud see kõige parem lahendus. Plusspoolelt on nad väga kerged ja hästi paigaldatavad, ent miinusena ka tehniliselt nõrgemad kui teised sarnased metallist süsteemid. Nendega saab teha vaid teatud lihtsamaid konstruktsioone. Näiteks liftišahti puhul tuleb juba midagi muud kasutusele võtta.

Toomas Laur, Eesti Betooniühingu juhatuse liige
Kassettraketisi on tehtud maailmas juba pikki aastaid. Kui nende kasutamise mõttekusest rääkida, siis kõik oleneb ehitusobjektist. Tuleb arvesse võtta, et suurte asjade tegemiseks seesugune lahendus ei sobi, väiksemate objektide ja eramute puhul on raketisi aga väga mugav kasutada ja miks mitte ei võiks need ka Eestis populaarsust koguda.

Mis on mis

Tavaraketis:
Ehitusel ehitatav ja lammutatav ühekordne betoonraketis.

Kassettraketis:
Korduvkasutatav kergelt monteeritav kerge tüüpraketis.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880