OTSING
  Toiduvalmistamisest väljub puhtaimana vaid kalgi pinnaga laud
15.09.2008

Et kivimaterjalidega võistlevad erilise laminaadiga saepuruplaadist köögi töötasandid ajapikku üles ei tursuks, peavad nende liitekohad olema ülitihedad.

"Kõrgsurvelaminaadi miinuseks on servad-liitekohad, mis peavad olema korralikult kaetud kandi või silikooniga. Muidu võib vesi vahele minna ja tööpind sellest kohast üles paistetada," hoiatas Riz Köögid OÜ müügijuht Jarmo Järvelaid 0,8 mm paksuse laminaadiga saepuruplaadi paigaldamisel hooletuse eest. Teisalt kannatab selline materjal üle 200 kraadist kuumust.

Raido Molok firmast OÜ Knolle Köögid kinnitas, et kõrgsurvelaminaat on praktiliselt hooldevaba ja kauakestev. Lisaks võimaldab laminaadikihi väike paksus seda erinevatele pindadele kleepida.

Laminaadist kallim on täispuidust pind, eriti tamm, mille paksus on 30-40 mm. Miinusena kipub selline materjal kiirelt paakuma ja lohku kuluma. Vasturohuna pakub ta puitpindade õlitamist ning lihvimist üks-kaks korda aastas.

Graniit endiselt töökindlam, marmor sobib vannituppa

Järvelaiu kinnitusel kardavad täispuitpinnad eriti rasvaseid ja määrivaid toiduaineid.

Läbi aegade kindlaimaks töötasapinnaks on köögis olnud kalk graniit. "Marmor on küll väga ilus ja efektne, kuid oma poorsuse tõttu on seda võimatu puhastada," osutas marmori punase veini ja muude parkuvate ainete kartusele.

Graniidile saab Järvelaiu sõnul anda erinevaid töötlusi - nii läikivaid kui ka matte pindu. Lisaks saab siin süvistada pliidiplaadi täpselt samale tasapinnale ja nii ei teki pliidiplaadi serva alla mustuse jääke.

Sama on valamutega, sest kivipindadesse paigutatakse valamud altpoolt ning kiviserv lihvitakse. Selle materjali miinuseks on ainult kõrgem hind ja mõnel puhul ka suhteliselt väikesed mõõdud, sest pikemad kui kolmemeetrised tasapinnad tehakse üldiselt kahest tükist.

Kunstkivide eeliseks on enamasti värvivalik

Viimase liigi moodustavad kunstkivid, mis jagunevad kahte gruppi. Esimesel on vaigu ja kivipuru segus viimase osakaal umbes 80 protsenti. Selle materjali eelisena nimetab ta laia värvipaletti ja toonide ühtlust.

Teise kunstkivi grupi moodustavad akrüülpolümeermassist valmistatud pinnad. Iseenesest graniidist viletsama vastupidavusega materjali eeliseks on vaid lai värvivalik. Mõlemad kunstkivid on looduslikust kallimad.

Idema Köögid juhatuse liikme Peep Savasoni tõdemusel jäävad akrüülpolümeerist pindadel kriimud näha, kuid samas saab neid kiiresti siledaks lihvida. Välimuse poolest peab ta aga nägusaimaks siiski looduslikku kivi.

Kivist tööpindade hooldamiseks on olemas spetsiaalsed vahendid. "Nendega tuleks pind üle käia vähemalt korra aastas, aga seda võib ka tihedamini teha," soovitas ta kaitsta pindu mustuse söövitumise eest.

Kommentaar
Joel Mets
majaomanik

Oma uue kodu kööki tasapinda valides pidasime perega kõige tähtsamaks, et see ka hästi vastu peaks.
Seepärast otsustasime naturaalse kivi ehk siis graniidi kasuks.
Müüjate kinnitusel pidi see väga vastupidav olema ning ühtlasi ka kergesti hooldatav. Kuna ka see viimane on meie arvates köögi tööpinna puhul äärmiselt oluline - eriti veel lastega peres nagu meil - siis nii saigi see otsus langetatud.
Kahetseda pole seda siiani küll tulnud, sest pind on äärmiselt nägus ja puhastada on seda tõesti lihtne.


www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880