OTSING
  Laoriiuleid valides loeb efektiivsus
13.10.2008

Äripindade kõrget hinda arvestades tuleb arhiivi- ja laoruumides leida pidevalt uusi nippe ruumi kokku­hoiuks.

Arhiivi- või laoruumi sisustust soetades tuleks Kaubandusdisain OÜ müügijuhi Arti Männi sõnul selgeks teha neli asja: ettevõtte logistiline planeering, kauba liikuvus, hoiustatava kauba kogus või kaal ja ruumi mõõtmed. “Viiendaks võiks tuua hinna. Siiski otsib tänane klient eelkõige mugavust, turvalisust ning efektiivsust. Pigem hinnatakse konseptsiooni kui odavat hinda,” lisab Männi.

Olulisim probleem on sageli ruumipuudus. Sellisel juhul võib arhiivi teha ka tööruumi nurka, eraldades selle seinaga. “Väiksemaid ruume on otstarbekas sisustada metallist moodulriiulitega, mille paigaldamine on lihtne ning kiire,” soovitab OÜ Laoekspert juhatuse esimees Peeter Kuus. Metallprofiilist riiulite kandejõud on suurem kui näiteks puitriiulitel, need kestavad kauem ning puudub tuleoht. Pinna efektiivsust aitab suurendada ka riiuli­tasapindade hõlbus teisaldamine. Üldjuhul kuulub riiulite standardvarustusse mitmeid lisatarvikuid – riiuliplaadi vahe­jagajaid, taga- ja külgseinu ning märgistustaskuid.

Aluse peal ning tõstukiga teisaldatavate raskemate kaupade korral on parim lahendus Männi kinnitusel kaubaaluste ehk koormalava riiulid, mis kannatavad suurt koormust (1500–2000 kg). Sellise riiuli maksimaalne kõrgus on 15 meetrit. Tegemist on odava ladustamise variandiga, kuid riiulite vahele peaksid jääma suured vahed tõstuki jaoks. Põrandapinda aitavad efektiivselt kasutada sügav­­laadimisriiulid, võimaldades laost kasutada 80%. Need riiulid on sobilikud eelkõige sarnaste kaupade ladustamiseks, kuna esimesena riiulisse pandud kaubale pääseb ligi viimasena (lisatingimuseks läheb vaja reguleeritava mastiga tõstukit). Pikkade materjalide (torud, metallprofiilid) ladustamiseks on sobilikud konsoolriiulid.

Arhiiviruumides on enim­kasutatavad mudelid ripp­failide kapid ning universaalriiulid. “Viimaste seas turule tulnud liikuv- ehk lükandriiuleid saab kasutada nii lao- kui ka arhiiviruumides,” ütleb Arti Männi. Liikuvriiulid võimaldavad ruumi kokkuhoidu kuni 80%. Süsteemi eelduseks on puhas keskkond, kuna rööpad peavad tulemuslikuks liikumiseks puhtad olema. Liikuvriiulite hind on küll tavamööblist kõrgem. “Üha enam on hakanud kasutusse minema ka rulltee- ja drive-in-ladude süsteemid, mis on sobilikumad ettevõtete jaoks, kus kaubakogused on suured ning liikuvus pidev,” sõnab Männi.

Arhiivides ladustamisel tehtav peamine viga on riiulite maksimaalne koormamine dokumentidega, arvestamata tegelikku kandevõimet. Tulemuseks on riiulite enneaegne läbikulumine. Väga tähtis on järgida tehase ettekirjutusi riiuli­plaatidele asetavate kaupade kaalu kohta, koormuskanne peab olema plaadile jaotatud ühtlaselt. Arhiveerimisel tuleb Arti Männi sõnutsi kindlasti arvestada ka dokumentide spetsiifikat: dokumentide säilitamise temperatuur ruumis peaks jääma ca 16–18° C vahele ja suhteline õhuniiskus 40–55% vahemikku.

“Hindu uurides selgub sageli, et ühesuguse mahutavusega toodete hinnavahe on mitmekordne. Erinevus tuleneb sellest, kui suurt rõhku on pandud turvalisusele varguse ning tulekahju puhul,” selgitab Arti Männi.

www.aripaev.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880