OTSING
  Tee ise lihtne aiapink!
17.10.2007

Et pink oleks tugev ega hakkaks naljalt logisema, on lisaks otstes paiknevaile ja jalgu ühendavaile horisontaaltugedele põhja alla kinnitatud kaldtoed, mis lisavad konstruktsioonile jäikust.
Materjaliks on hööveldatud puit – laud mõõdus 4x13 cm ja 4x10 cm. Kui kasutad teistsuguses mõõdus materjali või muudad pingi mõõtusid, siis tee ka vastavad ümberarvutused. Pea silmas, et massiivsem materjal tagab stabiilsema konstruktsiooni.

Pingi mõõdud:


kõrgus 45 cm
laius 41 cm
pikkus 100-130 cm

Materjal:
4 jalga (4x10 cm), kõrgus 41 cm
4 põikpuud (4x13 cm), pikkus 41 cm
3 istmepõhjalauda (4x13 cm), pikkus 100-130 cm
2 kaldtuge (4x10 cm), pikkus sõltub istme pikkusest

Jalad ja istmepõhi
Sae neli jalga välja. Kui tahad meie omast erineva kõrgusega pinki või kasutad teises mõõdus materjali, siis pea silmas, et jalgade kõrgusele lisandub ka istmelaua paksus. Sae välja ka neli põikpuud, nende pikkus sõltub pingi laiusest. Meil on pingi laius 41 cm (kolm 13 cm laiust istmelauda, millele lisandub kaks 1 cm laiust lauavahet). Ühenda põikpuud lauajalgadega – puuri kruviaugud ja kruvipeade süvistusaugud ning keera süvispeaga kruvid sisse (iga liitekoht kinnita kolme 2,5tollise kruviga).
Sae välja kolm sobiva pikkusega istmelauda ja paiguta need ülemistele kaldtugedele nii, et istmelauad mõlemast otsast umbes 5 cm üle ulatuvad. Laudade vahe 1 cm. Kinnita iga laud mõlemast otsast kahe 3tollise süvispeakruviga.


Kaldtoed
Põhjaaluste kaldtugede väljamõõtmiseks pane laud pingi küljele ja märgista saejoon pliiatsiga. Kaldtugede pikkus võta nii, et mõlemad pingi keskkohast umbes 15 cm üle ulatuksid. See tähendab, et nende otsad jäävad pingi keskkohas vaheliti, mis tugevdab konstruktsiooni. Kui üks kaldtugi on välja mõõdetud ja saetud, siis passita seda kohale ning kui istub ilusti, siis sae teine täpselt selle järgi.
Ühenda kaldtugede üks ots põiktoega (kolme 3tollise kruviga) ja teine ots keskmise istmelauaga – puuri kruviaugud ja keera kruvid sisse alt üles. (Vaata, et kruviotsad istmelauast läbi ei tuleks!). Ühenda ka kaldtugede vaheliti otsad omavahel kruvidega.


Kodu & Aed
Joonis: Tarmo Tali

www.kodu-aed.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880