OTSING
  Siselaudise-restaureerimine
11.11.2010

Sageli vanade majade remontimisel eemaldatakse vana laudis ja asendatakse kipsplaadi või mõne muu tänapäevase materjaliga.
Käesolevas artiklis toome näiteid ja õpetusi neile , kes väärtustavad vana laudist ja soovivad seda restauteerida.
Enne töö alustamist oleks hea teada, mida te soovite laudisega pärast puhastamist teha. Kas lakkida, peitsida, jätta originaalpuiduks või värvida
Esmalt tuleb laudiselt vana värv eemaldada. Sagedamini kasutatakse kas selleks otstarbeks mõeldud mitmesuguseid kemikaale, infrapunalampi või kuumapuhurit.

Kemikaalidega töötlemisel tuleb kindlasti järgida tööohutuse nõudeid- kanda kummikinndaid ja respiraatorit (vajadusel kummiülikonda). Kemikaalid on ohtlikud!
Kui otsustate kemikaalide kasuks, siis peate arvestama , et selle tulemusena võib ka puidu niiskussisaldus muutuda. Lisaks peab kogu laudise pärast lahustiga korralikult üle puhastama. Meie kasutame selles näites kuumaõhupuhureid. Esimese asjana kindlasti kontrollida üle tuleohutus nõuded! Järgige, et tööpind, kus te hakkate töötama, oleks puhas. Kindlasti võtke enda ligidusse ka tulekustuti. Tavalised kuumapuhurid kuumutavad välja ~600kraadi. Võimsamad rohkem ja nõrgemad vähem. Sellest täiesti piisab, et võib tekkida tuleohtlik olukord.

Infrapunalambi kasutamisel tuleb olla ettevaatlik, sest see võib üpriski palju kõrvetada puidu pinda ning pärast seda on väga raske ja keerukas lauda lihvida. (Tuleb arvestada ka värvikihi paksust). Isiklikust kogemusest tean, et väga kerge on speedheateriga kõrvetada puidu pinda.

Speedheateri reklaam-tutvustus!
Puidu pinnalt vana värvi eemaldamiseks on mitu moodust, kuid ükski neist ei ole nii efektiivne ja kindel kui seda on Speedheater-meetod. Speedheateri - “kiirkuumutaja”- infrapunakiirgus tungib mõne millimeetri sügavusele puidusse ja samaaegselt sulavad üles puidu pinnal olevad värvikihid. Pärast ülessulanud kihtide mahakraapimist on puidu pind puhas ja seda saab kohe kruntvärvida. Kiirgus kuivatab puidu niiskust ja sulatab vaigud pindmisse kihti, mis omakorda takistab niiskuse imendumist. Selle tulemusel tekib väga hea värvi nakkuvus ja värvikiht püsib kauem. 100-200 kraadine kuumus hävitab ka hallitus- ja mädanikseente eosed.

http://www.tapeedil.com/speedheater/speedheater.htm

Meie firma kasutab laudise puhastamiseks põhiliselt Steinel ja DeWalt kuumaõhupuhureid, kaabitsaid, tugevaid mitte läbipainduvaid pahtlilabidaid, puupahtlit ja lihvpabereid (P40 ja P100).
Poes küll müüakse erinevaid kaabitsaid, kui mitte täpselt sellise profiiliga, nagu meil vaja oleks ja selle tõttu valmistame kaabitsaid ise.

Kvaliteetse tulemuse saavutamiseks tuleb hoida kuumapuhurit 10-15cm kaugusel laudisest. Vastasel juhul ta võib hakata puidu pinda liigselt põletada ja selletõttu nõuab on lihvimine rohkem tööd.
Vanade naela- ja kruvi aukude peitmiseks kasutame heledat puidupahtlit. Seepärast heledat, et antud laudise peale läheb valge linaõli värv. Puidupahtlit kuivamise aeg on vähemalt tund aega.
Pärast seda võib alustada lihvimisega.
Laudise profiililt vähimagi värvitüki kätte saamiseks ning puidupinna säästmiseks kasutame 40 karedusega lihvpaberit. Paber on piisavalt jäme, mis eemaldab viimasegi värvi ning samal ajal lihvib ka puidu pinda.

Lõppviimistluse anname 100se kareduse paberiga. Lihvime üle kõik profiilid ning vahed siledaks, et ei jääks kusagil lahtist puukiudu.

Värviks kasutame valget linaõli värvi. Värvi kanname peale kaks korda, vajadusel kanname ka kolmanda kihi.

www.restaureerimine.com






 
Firmainfo
  Skone Restauraator

Telefon: 5646 6053
E-mail: Saada kiri
WWW: www.skone.ee


Aadress: Kadaka tee 46a, Tallinn, Harjumaa
Reg. kood: 11374175
 
 
  Lisakontaktid:
Henry Küünemäe
mob: +372 502 2265
e-mail: henry@skone.ee

Martin Kivit
mob: +372 555 78150
martin@skone.ee
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880