OTSING
  Järsult sulama hakkav lumi võib olla kahjulik maja vundamendile
13.01.2011


Varajases nooruses laome vundamendi , mis peab vastu pidama tulevased elukatsumused. Tihti on aga katsumused raskemad ja hakkavad lagundama paika pandud alusmüüri. Niisamuti juhtub vundamentidega, mis rajatakse kandmaks eluaset. Kuigi elu aluseks loetakse vett, võib see maja vundamendile korvamatut kahju teha.


Mis võib juhtuda?

Tänavu maha sadanud lume kogus on viimase 10 aasta suurim. Kuigi lumi ei kujuta otsest ohtu, võib sulavesi olukorda muuta. Veel on omadus liikuda ja endaga kõik lahtised osakesed kaasa viia. Nii võib juhtuda, et vundamendialune taldmik võib vee liikuma hakates sinna paigaldatud liivast puhtaks uhutud saada. See aga omakorda tekitada pingeid vundamendi alusvöös. Raskematel juhtudel, kui tegemist on lintvundamendiga, võib taldmik järgi anda. Tekkinud praod vundamendi müüritises hakkavad mõju avaldama kandvatele osadele.

Seisev vesi on samuti väga kahjulik maja konstruktsioonidele. Vee surve plokkseintele võib kehvasti paigaldatud niiskustõkke korral leida tee konstruktsioonidesse ja seal korvamatut kahju teha.

Mida teha?

Kui olete oma kodu rajanud orgu või sohu, on olukord keeruline. Kui mitte, talitage järgnevalt. Hea, kui teil on kusagil lähedal vee ära juhtimiseks kraavid või kui Teie maja on lihtsalt kõrgema koha peal, siis tasuks kaevata kraavid majast eemale. Teha võiks neid iga seina kohta vähemalt kolm. Kraavi laius võiks olla maksimaalselt lumelabida laius. Läbi tuleks kaevata ka käiguteed, mis maja ümber on tekkinud, kuna need võivad takistada vundamendile kõige lähemal oleva vee hulga liikumist. Maapind ei ole tänasel talvel kuigi sügavalt külmunud ja kanalite kohalt hakkab temperatuuri tõustes pinnas nii vett vastu võtma, kui ka ära juhtima.


Aga mul on drenaaž

Drenaažist võib olla tänases olukorras vähe kasu. Seda seetõttu, et kraavid on paksult lund täis ja pinnasest kiirgav külm ei lase vabal veel kohe jooksma hakata. Võib ka juhtuda nii, et kraavid on pilgeni vett täis ja Teie drenaaž hakkab üle ajama. Pinnapealne kraav on aga oluliselt kõrgemal. Seetõttu saavad suured hulgad sulavat vett vähemalt eelmale maja vundamendist.

Ärge kraave päris naabri õuele suunake, muidu võib jamaks minna!
 
Firmainfo
  Finnlamelli Eesti OÜ

Telefon: 610 5939


 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880