OTSING
  Noore pere pesa
07.12.2007

Paarismajast Tallinna külje all Järveküla uues elamurajoonis on saanud pärast hoolikat planeerimist tore kodu kolmeliikmelisele perele – Monicale, Indrekule, nende 7-kuusele tütrele Liisi Helenale. Nüüdseks on elatud siin aasta.

Vana Tartu maantee lookleb piki järvekallast linnast välja. Aeg-ajalt vilksab puude vahelt järvepind. Tee ääres on maju nii uusi kui vanu – vanad talud uute ridaelamute-eramute vahel, sekka isegi üks tuulik.
Kui Monica ja Indrek paar aastat tagasi esmakordselt siia sattusid, oli metsatuka ääres vaid rohetav heinamaa. Nüüd on metsaserva „kasvanud” maju kui seeni pärast vihma. Taamal on seniks veel heinamaa alles, ka lehmad muideks. Nii elatakse siis kümneminutise autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast.

Otsimis- ja leidmisrõõm
"Kui me kodu otsima asusime, unistasime, et oleks ikka metsa või merd," meenutab Monica. “Viimsi jäi meie jaoks kaugeks, Kakumäe hinnad ei sobinud rahakotiga. Käisime ka Nõmmel vaatamas ja mina olingi valmis sinna kolima, aga õnneks on Indrek ratsionaalse mõtlemisega – need majad seal vajasid ikka väga põhjalikku remonti."
"Siinkandis käisime hoopis üht teist elamist vaatamas, aga siis kuulsime sellest paarismajast. Tollal oli valmis küll ainult vundament, aga saime lähemalt vaadata teist samasugust, juba valminut. Siis tekkiski tunne, et see on just see, mida oleme otsinud," pajatavad Monica ja Indrek kodu leidmisloost.
"Õnneks sai siis veel planeeringut meie vajaduste järgi muuta ja seinu ümber tõsta. Seegi mõjutas meie valikut," lisab Indrek.

Pereelu ja töö ühe katuse all
Tol ajal elasid Indrek ja Monica veel väikeses korteris. Et fotograafina tegutseval Indrekul ka fotostuudio elamisega ühe katuse alla pidi mahtuma, sobis see kahekordne paarismaja neile ideaalselt. Nüüd ongi elu nii korraldatud, et esimene korrus on pere päralt – siin on terrassiga elutuba, köök, kaks magamistuba, vannituba ja saun. Teisele korrusele katuse alla ehitati fotostuudio.
Alumisel korrusel muudeti nii mõndagi: pisike köök sai ühe magamistoa arvelt hulga suuremaks, vannitoa laiendamiseks – et vannile ka ikka koht oleks – võeti elutoast pool meetrit juurde. Jäeti ära ka osa tarbetuid vaheseinu, mis oleksid ainult liikumist raskendanud. Nii saadi avar ja hubane elamine, kus jätkub privaatsust, aga samas on kõik nii kompaktselt koos, et väikese lapsega perel on mugav elada ja toimetada.
"Aga ehitusel tuleb muidugi ikka alati hoolikalt silma peal hoida ja ise mitu korda üle mõõta, et seinad-aknad täpselt õigesse kohta saaksid! Meil laoti köögiaken algul täiesti suvalisse kohta vastu teist seina..." meenutavad Monica ja Indrek, kuidas ehitajatega piike sai murtud..

Elegantsed valikud
Inspiratsiooni kodu kujundamiseks said Monica ja Indrek paljusid sisustusajakirju lapates.
„Tumepruuni ja valge kombinatsioon tundus trendikas, samas jälle piisavalt klassikaline,” põhjendab Indrek värvivalikut.
„Eestis on kodud valdavalt heledad – hele põrand ja heledad seinad. Eks see ole tingitud valgusevajadusest. Meil siin valgusest puudu ei tule. Tahtsime pisut teistest erineda ka, originaalsed olla,” naerab Monica.
„Arendaja pakutud materjale me ei tahtnud, need olid kõige tavalisemad, kõige odavamad. Otsisime ise sobivad,” lausub Indrek.
Magamistube eraldavad elutoast ilusad ja väärikad puituksed. Puumarketist pärit tavalised klassikalised täispuituksed lasti peitsida ja õlitada. Heleda seina taustal moodustavad need tumeda panga-panga puidust põrandaga kauni koosluse. Samas teatavad Monica ja Indrek, et enam nad sellist parketti küll ei ostaks, sest põrandaküte selle alla ei sobi.
Seinad on elutoa poolel valdavalt elevandiluukarva värvitud, vannitoaplokk jääb šokolaadikarva seina taha, kööki valiti mahe khakihall – sooja hall tooni taustal tulevad valged kapiuksed kaunilt esile.
Üht elutoaseina katab bambustapeet. Bambusega katsid Monica ja Indrek ka magamistoas lükanduksed – hea ja lihtne idee! Magamistoa seintele sai tumedates toonides elegantne pabertapeet, põrandale valiti pehme vaipkate.
Liisi Helena toas on samuti naturaalsed ja tervisesõbralikud materjalid: põrandal on kork, mis tundub jala all siidine ja soe. Lastetuppa väga sobiv materjal, sest lapsed ju armastavad põrandal mängida.

Leidlikud nipid
Nutikaid ideid leiab igast ruumist. Magamistoas püüab pilku baldahhiinvoodi „katuseks” saanud roomatt. Elutoas on telerialuse tagaküljele paigaldatud tavalised toruvalgustid – kapi tagant kumav valgus rõhutab seinakatte struktuuri ja loob õhtul toas õdusa meeleolu. Vannitoa ja elutoa vahelises seinas on paar rida klaasplokke, mis mõjuvad elutoaseinal minimalistliku pildina ja kust vannituppa pääseb ka päevavalgust. Diivani kohal ripub efektne „maal”, mis lähimal vaatlusel osutub fotoks, mille autoriks peremees isiklikult.
Üks tore idee ootab veel teostamist: kööki hakkab tulevikus esikust eraldama akvaarium. Siis on söögilauas istudes huvitav ka kalade elu jälgida.

Tekst: Varje Talivee
www.kodu-aed.ee/est/kodu
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880