OTSING
  Värvikas elu Veerennis
26.11.2007

Kui Raul ja Katrin endale uut elamist otsisid, oli sellel siin lisavõlu: täiesti tühjades ruumides sai palju asju ise planeerida. Kööki kui sellist veel ei onudki, ning et Raul ja Katrin teevad palju kodus süüa, oli köögi lahendus neile väga oluline. Kindel mänguväli oli muidugi ette kirjutatud – 89 ruutmeetrit, samuti tubade järjestikune asetus. Neist kõigist avaneb vaade maja taha aedadesse. Aknast paistab nii madalaid puumaju kui kõrghooneid, on palju rohelust ning pole üldsegi teravalt tunda kesklinna lähedust, ehkki Stockmanni kaubamajani jääb vaid seitse minutit jalutada.
Ka vannituba ja WC ehitati kokku, lisaks tehti korterisse saun.
Kõige tähelepanuväärsem on aga läbimõeldud ja julge värvivalik kõigis eluruumides. “Kui üritad elu ilusamaks muuta, tee kõigepealt kodu oma maitse järgi ilusaks,” võtab Raul kokku olulise.

Mäng värvidega

Korter otsustati niisiis üle värvida.
“Meil on palju ruume, sealhulgas kolm tuba – ostsime suurema korteri perspektiivitundega, arvestades laste sünniga. Nii mõtlesimegi, et miks mitte kasutada kujunduses eri värve, julgemaid, pigem tugevamaid toone, mida hea maitse piir veel kannatab. Neljast-viiest paletil pakutavast toonist valisime kõige tugevamale eelneva. Soovitan neile, kes samuti värvidega katsetada tahaksid: erksaid toone eluruumis ei maksa karta.“

Korteri põhivärvid on kollane, punane ja sinine. Täistoonid on rõõmsad, kirkad, puhtad.
“Need loovad just Eesti laiuskraadil vajaliku meeleolu,” arutleb Raul. “Olen päris pikka aega vaadanud Soome telekanalitelt disaini- ja sisustussaateid, kus pakutakse enamasti ikka valgeid toone, mis loovad heledust, puhtust ja tasakaalukust. Meile tundus see aga kuidagi steriilne. Nähtu tegelikult kinnitas otsust katsetada eri värvidega.”

Avatud köök-elutoas otsustati seinad värvida rahulikuks, pehmelt samblaroheliseks. See oli esimene valik, sest sissetulija astub esmalt just sellesse ruumi. Mööbel on siin pruunides toonides, kombineeritud vaniljevalgega.

Köök-elutoast lähtudes valiti ka teiste eluruumide värvid. Kõige tagumine, magamistuba värviti samuti roheliseks, küll köögist pisut tugevamat kevadise lehtmetsa tooni. Magamistuppa lisab hubasust rõõmus lapitekk laial voodil. Plaanis on hankida siia ka öökapilambid, et voodis raamatut lugeda. Raul ja Katrin kinnitavad, et rohelises magamistoas on hea uni olnud küll. Selge tooniga roheline värv seostub ka puhta metsalõhnaga ja kui kevadel rõduuks avada, kostab tuppa linnuhääligi.

Magamistoa kõrval on praegu külalistetuba, mis värviti taevasiniseks. Pigem on see küll Vahemere kohal kõrguva taeva sina – sügav, soojatundeline. Tuba on valmis ja pole veel ka, sest selles pole püsielanikku.

Lõõgastav vannituba

Igast toast pääseb oranživärvilisse koridori, nii et kui sinine-roheline kokku ongi külmemad või õhulisemad, siis oranž tasakaalustab seda kirkalt, tuliselt ja maiselt. Ka vannitoa mosaiikplaadid on oranžid, vaheldudes valgetega. Sooja oranži, isegi terrakotakarvalise vannitoa üldmuljet toetavad tumedast puidust valamulaud ja riiul. Sooja muljet loovad ka ühtlaselt mööda ruumi laiali paigutatud punktvalgustid. Nii ei teki esikust vannituppa astudes järsu ülemineku tunnet. Küttega põrandale on hoolikalt sobitatud puidumustriga kivi.

Saun korteris on hea vaheldus dušile ja vannile, kuid see nõudis suuremat ringiehitamist ja ühest eraldi WCst loobumist. Tegu on sisseehitatud aurusaunaga, mis põhimõtteliselt erineb valmisostetud kabiinist. Saunas lõõgastudes saab ka mõnusalt muusikat kuulata.

„Vannitoa ehitusele kulus kuus nädalat ja kolm korda rohkem raha, kui algul eelarvet koostades olime planeerinud. Tagantjärele sain aru, et ainult ehitaja oskabki ette näha, kui palju tööd ja aega tegelikult kulub. Jah, sisustus veel peale selle,” loetleb Raul.

Korrektse joonega vannituba on päris ruumikas. “Vannituba on hea näide, millisest pisiasjast võib mõtete ja otsuste lõng mõnikord hargnema hakata. Selle ruumi kujundus sai alguse vannitoakaalust, s.t valisime sisustuse kaaluga sama värvi. Teisalt – kahhelkivide valikul lähtusime siiski lihtsalt sellest, et oranž nägi meie jaoks kõige mõnusam välja.”

Elutoa kõrval on veel üks tuba, mille seinad on värvitud julgelt punaseks ja kollaseks. Siin asub arvuti, siia istub Raul tihti pärast tööd. “Mõnus on istuda, kollane annab mõttele impulsi. Punane kollasega on küllalt julge kombinatsioon, aga meie perele sobib, need värvid teevad tuju rõõmsamaks. Otsustasimegi proovida, kuidas sobib, kui üks sein on üht ja teine kõrval teist värvi. Võimalik, et erksad, tugevad värvid tüütavad kiiremini. Aga kui kirevus ära tüütab või eelistused muutuvad, siis saab ju seina alati üle värvida, valikuvõimalusi tänapäeval jätkub.”

Vajalikud valikud

Remontides ja kolides arvestatakse teatud ebamugavustega ja neid talutakse kannatlikult.
“Õppisime näiteks, kuidas omavahel maitse-erisusi sobitada. Meie soovitus: kui arvamused lahku lähevad, pole kummalgi mõtet kangekaelselt oma idee küljes rippuda, see võib vaid tüli tekitada. Parem on leida uus lahendus, mis mõlemale sobib. Kogemused näitavad, et hea tahtmise juures leiab sellise variandi alati.”

Rauli sõnul osutus ootamatult raskeks õigete valgustite leidmine: “Tavaliste poodide valik ei õigusta hindu. Hea leid oli lõpuks Eesti tootja “4Roomist”, see täitis kõik meie ootused. Lihtsalt otsida oli vaja.”

Ka köögiga on Rebaste perekond rahul. Ja see on tähtis, sest siin möödub palju ühist aega: juuakse hommikukohvi ja vaadatakse hommiku-TVd. Siin nauditakse nii omavahel kui ka koos sõpradega kirkaid värve ning värskelt valminud toidu puhtaid maitseid ja head veini. Head veini tuleb juua õiges olukorras, õige söögi kõrvale ja õigel temperatuuril. Toatemperatuur pole paraku isegi punaveinile see kõige õigem. Seepärast on Raulil ja Katrinil hea meel klaasuksega veinikapist, mille temperatuuri saab reguleerida.

Maitseaineriiul polegi väga rikkalik. “Sageli on retseptid liiga maitseainerohked, see tapab toidu õige maitse ära, näiteks kala puhul küll. Üks või kaks õigesti valitud lisandit toovad aga maitse kõige paremini esile. Ja minu arvates on parim soolaleivakink mõni eksootiline ja veidi kallim maitseaine, mida ise alati ei osta. Toidutegijale ongi mingi tobeda asjakese asemel parem kinkida maitseaineid või maitseõli. Siis võib koos midagi huvitavat süüa teha,” arvab Raul.

Rebaste köögis on ka toidu aurutamiseks sobiv ahi, õieti tavalise ja auruahju kombinatsioon. “Keetmisest-praadimisest-küpsetamisest võib jääda väheks. Kala on sageli parim aurutatult, proovida tasub ka aurutatud pelmeene.”

Selles köögis on pererahvas sõpradega veetnud mitmeid loomingulisi tunde. Aastavahetusel tehti ise ühiselt piparkooke, peale reise maitstakse kaasatoodud retseptide järgi valminud roogasid.

“Pingutusele peab järgnema lõõgastus, enne kui uue ülesande kallale asuda,” teab Raul oma kogemustest.

Juune Holvandus
Fotod: Aavo Leemets
www.kodu-aed.ee/est/kodu/
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880