OTSING
  Õlitamine kaunistab seest, lakk pealt
06.11.2007

Õlitatud laudpõranda pinnakahjustusi saab lakitud põrandast lihtsamini parandada, lakitud põrandat on lihtsam iga päev hooldada.

Puuinfo projektijuht Märt Riistop soovitab enne vana laudpõranda edasise viimistluse valimist see puhtaks lihvida. Mustusest väga paakunud põranda võiks hoopis toonida või koguni värvida. Muidu võib puidukarva põranda tagaajamisel tulemuseks saada ebaühtlase välimusega lakitud või õlitatud põrand.
"Lihvimise eel tasub põrandanaelad torniga sügavamale lüüa, siis ei pea pidevalt liivapaberit vahetama ja rikkuma lihvijat," paneb Riistop südamele. Lihvimist alustatakse jämeda liivapaberiga, tööetappide arenedes valitakse järjest peeneteralisemaid liivapabereid.
Ehituse nõuandja ja restauraator Rene Pere peab lisaks lihvimisele vajalikuks ka vana põranda kuumapuhuriga töötlemist.
Kuumtöötlusega saab kätte viimased värvi ja vana pahtli jäägid. Riistop pakub eheda välimuse säilitamiseks lisalahendusena välja ka näiteks leelisega töötlemise.
Pärast puhastamist saab põranda õlitada või lakkida. Enne õlitamist tuleb põrandapinnale teha erilise pesumasina ja seebiveega süvapuhastus.
Õlitamisel tasub Pere soovitusel põrand ka vahatada, siis muutub pind tugevemaks.
Kui õlitust saab alati katta, siis lakk on Pere tõdemusel lõplik kiht, mida enam millegagi katta ei saa. Liiatigi kardab pindmise loomuga lakk mehaanilisi lööke, jättes puidu edaspidi kaitseta.
Lisaks tuleb kahjustatud lakiga põrand ühtlase tulemuse nimel vanast lakist puhastada ja tervenisti taaslakkida. Teisalt aga on lakitud põrand õlitatud põrandast igapäevaste pesuvahenditega kergemini hooldatavam.

ÕLITAMINE VERSUS LAKKIMINE

Õlitatud põrand

Plussid:
Tundub naturaalsem ja looduslähedasem.
Kohtparanduse võimalus - kriimustatud põrandat on lihtne liivapaberiga siledaks lihvida ning uus kiht õli peale kanda. Üleminek ei jää märgatav (ka toonõlide puhul) ning ajaga kaob hoopis.

Miinused:
Vajab suuremat hoolitsust - korraliku välimuse säilimise nimel hooldusõlitust umbes üks kord aastas.
Eriti oluline on korrapärane hooldusõlitamine toonõlidega töödeldud põrandatel, et tagada nende ühtlane pind.

Lakitud põrand

Plussid:
Kergesti hooldatav igapäevaste puhastusvahenditega.

Miinused:
Raskemate asjade kukkumisel või vedamisel lakipind puruneb ja mustus pääseb edaspidi otse kaitsmata puiduni.
Kriimustatud ja vigastatud kohti saab parandada vaid tervelt põrandalt lakki maha lihvides ja uuesti lakkides. Siis jääb tulemus ühtlane.


Autor: Siim Sultson
Aripaev.ee
www.aripaev.ee/3748/rubr_artiklid
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880