OTSING
  Vintage Eesti moodi
15.01.2008

Marieti idee oli luua rahulik ja neutraalne, samas moodne sisustus, mis sobiks üksiku naisterahva koju. Otsustati teha võimalikult odav odavalt ning tarvitada mööblit, mida pakub Uuskasutuskeskus. Ehk siis anda uus elu asjadele, mida nende eelmised omanikud olid valmis prügimäele viskama. Kujundusest pidi saama vintage* eesti moodi.
Kasutatigi mööblit, mida on võimalik soetada 300 krooni eest. Uskumatu? Vaadake lähemalt: see on mööbel, mida võib näha nii mõnegi prügikonteineri kõrval oma viimset teekonda ootamas. „Totaalse muutumise” käigus värskendati 60ndatest pärit kapi, kiik- ja tugitooli ning veidi hilisemast ajast diivani puidupindade viimistlust ning pehme mööbel sai uue tekstiilkatte.
Uuskasutuskeskusest ostetud mööbel puhastati, värviti üle ja vahetati katteriided.
„Kasutasime kahte erinevat kangast, et ruumi huvitavamaks muuta,” räägib Mariet. „Kalasabamuster on praegu sisustuses väga moes. Väikeseks vimkaks lisasime patjadele satsid.”
Napis korteris on iga panipaik tähtis. Diivanilauaks sai kirst, kuhu mahub palju vajalikku – pleedid, mõned padjad, ajakirjad. Kirst, mis on ruumis ainuke uuem ese, sai samuti vastse kuue. Kirstult lihviti viimistluskiht, värviti valgeks ja siis „vanutati” lihvimisega nostalgiliseks-kulunuks. Kõige peale veel kaitseks lakikiht. Metalldetailid said spreivärviga kuldseks.
Et Mariet soovis kardinapuud lae alla viia, et sel teel ruumile visuaalselt kõrgust lisada, vanu kardinaid aga välja vahetada ei tahetud, siis jätkati kardinakangast tumedama riidega – nii tekkisid huvitavad mansetid, mis samuti ruumile omapära annavad. Sobiv riie leiti kangajääkide hulgast.
60ndate lõpust pärit kapp lihviti vanast lakist puhtaks ja värskendati mööblivärviga. Mariet valis maheda tooni tooni (L468) Vivacolor Melody värvikataloogist.

Mariet Mentaal, sisearhitekt:
„Uus-vintage´i teemalist lavastust tehes lähtusin taaskasutuse ideest. Kooslus sai rahulik, neutraalne. Efektiks priiskasime ühe detailiga – diivanitagusesse seina panime paar paani Itaalia käsitöötapeeti. Selle käsitsi maalitud muster hakkab valguse seinale langedes põnevalt elama.
Vintage-meeleolu loovad ka postrid seintel – need on vanast kalendrist võetud ja raamitud pildid.
Siia kooslusse sobivad hästi näiteks ka linased kangad.”

*Vintage - autentsed vanad asjad. Vintage-stiiliks võib nimetada ka vana stiili järgivate
esemete tõetruud taastootmist.


Tekst: Varje Talivee
Fotod: Kaido Haagen
www.kodu-aed.ee/est/kodu/
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880