OTSING
  Esimesena Eestis on Puumarketi valikus 7-aastase garantiiga värvitud voodrilauad
27.11.2016

Iga aastaga tõuseb inimeste teadlikkus ehitusmaterjalide ja ehitiste kvaliteedi puhul, mis paneb tootjaid omakorda pingutama ning tõhusamat koostööd tegema. Üks suurepärane näide Eesti ehitusmaterjalide valikus on kuni 7-aastase garantiiga tööstuslikult viimistletud ja värvitud voodrilaud.



Pikaajalise garantiiga sise- ja välisvoodrilaudu tootev Puidukoda OÜ on Lõuna-Eesti ettevõte, mille põhitegevus on kõrgema lisandväärtusega okaspuu höövelmaterjali valmistamine. Puidukoda ekspordib umbes 70% oma toodangust. Kuna viimistletud voodrilauale - nagu teistelegi ehitusmaterjalidele - on nõutud tootja garantii, on ettevõte läbinud erinevatele müügiturgudele sisenemiseks koos värvitootjaga selleks vajalikud protseduurid.

„Meie tootmise tase ning kvaliteedikontroll vastab värvitootja nõuetele ja kuigi Eestis on tänapäeval tavapärane 5-aastane ehitusgarantii, otsustasime hakata pakkuma samasugust kvaliteetse lõppviimistluse ja pikema garantiiga toodet ka koduturul,“ selgitab Puidukoda OÜ tegevjuht Kristjan Saks, märkides, et esimene tagasiside ostjate poolt on väga positiivne.

Tööstuslikult viimistletud tulemus on korrektsem ja soodsam


Materjali vastupidavuse tagab täpselt kontrollitud tootmisprotsess, mille käigus kantakse viimistluskihid lauale värvitootja ette antud tootmistingimustes ja kihipaksuses, mida pidevalt protsessi kestel kontrollitakse. Samuti jälgitakse alati enne viimistlust laua niiskust ja temperatuuri, sest värvimine peab toimuma sobiva õhutemperatuuri ning niiskusega sisetingimustes. Sileda pinnaga voodrilauale tehakse värvi nakkumise parandamiseks enne kruntimist eellihv. Laud krunditakse alati neljast küljest spetsiaalselt pöörlevate harjastega kruntimisliinil, mis hõõrub kruntvärvi sügavale laua pinna sisse. Kruntvärvina kasutatakse efektiivse sine- ja hallitusvastase toimega alküüdõli sisaldavat veebaasil kruntvärvi.
Pärast kruntimist kantakse peale kaks kihti pinnavärvi kõrgsurve pihustamise teel, mis tagab ühtlase paksusega ja kvaliteetse pinnakihi. Lauad kuivatatakse spetsiaalses tolmuvabas tunnelkuivatis, kus on tagatud õige õhuniiskus ning temperatuur. Sellega tagatakse kvaliteetne ja vastupidav lõpptulemus, mis kestab kaua.

Värvimisel kasutab Puidukoda üle 50aastase värvide tootmise kogemusega Soome tootja Teknos OY vesilahuselisi professionaalseid sise- ja välisviimistlusvärve. „Garantii kehtib kõikidele Teknose puidu välisviimistluse värvikataloogide toonidele. Lisaks saame toota ka levinumate värvitootjate ja värvistandardite värvikaartide nagu NCS ja RAL järgi, kuid soovitud tooni sobivust välistingimustesse tuleks alati eelnevalt üle täpsustada,“ räägib Saks.

ASi Puumarket müügidirektor Toomas Tauk märgib, et kliendid hindavad üha enam ajakulu ja kvaliteeti ning aina levinum on enne suuremat ostu endale projekti kulud selgeks teha. „Tööstuslikult värvitud laudade puhul on kliendi võit rahaliselt tagatud alates 50 m2 ostul. Tegeleme iga kliendi projektiga eraldi ning vastavalt kliendi poolt vajaminevale tootele ja kogusele teevad kliendihaldurid alati personaalse pakkumise. Tööstuslikult värvitud toodet on võimalik tellida kas ainult krundituna, krundituna ja üks kord värvituna või krundituna ja kaks korda värvituna. Lisaks oleme laotootena hoidmas mõningaid artikleid sisevoodrilaudu, mis on toodetud vanutatud tehnoloogial ning viimistletud kontrastvärvidega.“
Üldjuhul annab kliendile rahalise võidu tööstuslikult värvitud laudade puhul mehhaniseeritud tootmine värvikambrites, millega väheneb tööjõukulu ühiku kohta.

Parim välisvoodrilaud saadakse kuusepuidust

Välisvoodrilauaks kasutatakse põhiliselt kuusepuitu, kuna kuusk on tiheduselt ühtlasem ja kestvam kui mänd ja seetõttu on kuusepuidus niiskusest tingitud mahu muutused väiksemad. See tagab välisvoodrilaua ja ka viimistluskihi pikema eluea. Kuna kuuse rakud kuivades sulguvad ja puit muutub seetõttu bioloogiliselt vastupidavamaks, ei vaja kuusk eelnevat immutamist puidukaitsevahendiga.


Välisvoodrilaua valimisel tuleb hoolikalt kaaluda, kas eelistada silehööveldatud või saepinnalist lauda. Saepinnalise voodrilaua kasuks räägib praktilisus, sest poorsem saepind imab värvimisel kuni 60% rohkem värvi. Värv nakkub paremini ja tungib sügavamale puidu pooridesse, tagades saepinnalise voodrilaua värvikihi kuni kaks korda pikema eluea ja samuti ole vaja teostada nii sageli hooldusvärvimisi. Ent lisaks värvile haakub saepinnalise voodrilauaga hästi ka tolm ja mustus ning fassaadi puhastamine pole lihtne. Spetsiaalsete voodrilaua hooldusvahenditega kiirelt puhastatav silehööveldatud voodrilaud vajab samas tihedamini värskendamist, kuid pluss on see, et fassaad on lihtsamini hooldatav.
Mida paksem on voodrilaud, seda ühtlasem on tema niiskusrežiim ja seda väiksemad on niiskusest tingitud mahumuutused. Seega on ka paksemast voodrilauast tehtud fassaad ning siseseinad stabiilsemad ja pikaealisemad. Põhjamaiste standardite järgi on välisvoodrilaua soovituslik minimaalne paksus 21 mm.

Sisevoodrilauaks mänd või kuusk


Sisevoodrilauda pakub Puidukoda nii kuuse- kui ka männipuidust. Sisevoodrilaua puuliigi valikul tuleks silmas pidada kuuse- ja männipuidu erinevaid omadusi. Mänd on tumedama, punaka tooniga ja muutub aja jooksul ning UV-kiirguse toimel veelgi tumedamaks. Männi oksasus on hõredam kui kuusel, kuid oksad on läbimõõdult suuremad ja tihti esineb musta või koorega oksakohti, mida ei peeta männi sisevoodrilaua puhul defektideks.

Kuuse puit on heledama tooniga ja säilitab oma tooni ka pikema aja vältel, kolletudes ainult vähesel määral ning seda saab vältida UV-kaitset sisaldava pinnaviimistlusega. Oksasus on tihedam kui männil, kuid oksad on toonilt neutraalsed, väiksemad, surnud ning kooroksi on väga vähe või pole üldse.

Põhjamaiste standardite järgi on sisevoodrilaua soovituslik minimaalne paksus 14–15 mm, eriti niiskete ruumide vooderdamisel. Võib kasutada ka õhemat, populaarset ja odavamat 9–12 mm sisevoodrilauda, kuid tuleb arvestada võimaliku suurema riskiga sagedasematest ja suurematest mahumuutustest tingitud probleemide nagu lõhede, laki- ja värvipinna kahjustuste ning kõverdumiste tekkele.

Vaadake ka valminud videoklippi "Nurgakivi" saates:


Tööstuslikult värvitud voodrilauad – kiirem ja kestvam tulemus iga ilmaga!

Uuri lisainfot Puumarketi kodulehelt ja Puidukojast.
 
Firmainfo
  PUUMARKET AS

Telefon: 679 1551
E-mail: Saada kiri
WWW: www.puumarket.ee


Aadress: Väike-Männiku 11, Tallinn 11216, Harjumaa
Reg. kood: 10363212
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880