OTSING
  Millest sõltub plekk-katuse värvimise hind
15.09.2023

Soovid oma maja katuse taas särama panna? Siis loe, millest sõltub plekk-katuse värvimise hind. Siit leiad peamised asjad, mis plekk-katuse värvimise hinda mõjutavad.

Katusehooldus.ee esindaja Siim Jõgi sõnul laekub neile sageli küsimusi plekk-katuse värvimise teemal.
Majaomanikud soovivad teada, kui tihti tuleks plekk-katust värvida. Või siis pöördutakse sooviga katus puhtaks pesta, kuid kohapeal selgub, et katust tuleb lisaks pesemisele ka värvida.

Kuna iga katus on erinev, siis ei ole Jõgi sõnul võimalik katuse värvimise hinda välja tuua.
Täpne hind selgub objektiga tutvumise käigus, mille raames selgitatakse ühtlasi välja, milliseid töid täpsemalt katusel vaja teha on.


1. Plekk-katuse värvimise hind sõltub peamiselt katuse seisukorrast
Et plekk-katuse seisukorda hinnata ja seda värvida, on esmalt vaja katus korralikult puhtaks pesta. Siim Jõgi toob välja, et katuse pesu on vajalik ka selleks, et aru saada, kas katusel esineb roostet, auke või värvikahjustusi.

Kui katusel avastatakse probleeme, siis tuleb nendega tegeleda veel enne värvimist. Sellest sõltub ka plekk-katuse värvimise hind.

„Tihti arvatakse, et roostes katusega pole enam midagi peale hakata. Tegelikult saab ka roostes katusest asja. See lihtsalt eeldab roostes kohtade eelnevat töötlemist spetsiaalse vahendiga,“ ütleb Jõgi, rõhutades, et põhjalikud eeltööd on vajalikud, et hea tulemus jääks kestma aastateks.
Katusehooldus.ee teenuste seas on nii katuse pesu kui ka plekk-katuse värvimine.

„Katuse värvimise puhul on katuse pesu juba teenuse hinda sisse arvestatud ja seda eraldi tellima ei pea. Lisaks teeme puhtaks vihmaveerennid ja samuti koristame pärast tööde lõppu majaümbruse,“ selgitab Jõgi.

2. Tsingitud plekk-katuse värvimine ja tehases toodetud katuse värvimine käivad erinevalt

Uutele majadele paigaldatakse enamasti tehases toodetud plekk-katused, mis on juba eelnevalt värvitud. Tsinkplekk-katuseid valtsitakse aga kohapeal ja plekk-katuse värvimine võetakse ette alles paar-kolm aastat pärast paigaldust.

„Tsingitud plekk-katuse puhul on esimese värvimise ajastamine väga oluline, sest tsinkkatust saab värvida alles siis, kui esimene õlikiht on maha kulunud. Õigeaegne värvimine aitab tagada, et katus kestaks,“ ütleb Siim Jõgi.

Katusekatte materjali tuleb arvesse võtta ka värvi valikul. Jõgi sõnul kasutatakse tehases värvitud ja pural või pvc-kattega katuse puhul teisi tooteid kui näiteks valtskatuse puhul.


Vana tsinkkatust saab värvimise abil taastada
Vanade majade renoveerimisel ei tasu vana katust tingimata välja vahetada. „Kui konstruktsioon on terve, saab tsinkkatuseid edukalt värvimise teel taastada. Seda ka siis, kui katus näeb kulunud välja ja on roostetanud,“ kinnitab Jõgi, lisades, et ka mõne üksiku augu parandamine ei ole probleem.

Jõgi sõnul on tsinkplekk-katus ajatu ja hinnaline valik. „Plekksepa poolt käsitööna valminud plekk-katus peab õige hoolduse korral vastu koguni 100 aastat ja rohkemgi,“ sõnab Jõgi.

Kuna käsitsi valtsitud plekk-katused on kallimad kui tehases toodetud katused, siis paigaldatakse valtskatuseid tänapäeval peamiselt miljööväärtuslikele hoonetele . Jätkuvalt on plekk-katused kasutusel ka vanadel eramutel ja kortermajadel ning ajaloolistel hoonetel nagu mõisad, kirikud jne.

3. Värvimise hinda mõjutab ka katuse suurus
Oluline tegur katuse värvimise juures on katuse suurus. Kirikutorni või kõrge korrusmaja katuse värvimine on hoopis suurem töö kui väikese eramaja katuse värvimine.

„Suure pindalaga katuse värvimine võtab kauem aega ja võib vajada rohkem tööjõudu,“ selgitab Jõgi, tuues näite, et neil on ette tulnud ka töid, mille raames on tulnud värvida suurte kirikute katuseid ja ajalooliste ehitiste katuseid, mis on konstruktsioonilt keerukad.

Värvimistööde puhul on oluline ka õigete töövõtete ja ohutusvarustuse kasutamine.

Katuse pesu ja värvimine tasub ette võtta enne suuremate probleemide tekkimist
Jõgi sõnul tuleks põhjalik katuse pesu ja värvimine ette võtta siis, kui katuse väljanägemine on tuhm või värv on hakanud kooruma. Keskmiselt tuleb plekk-katust värvida iga 10-20 aasta tagant.

Tähelepanu tuleks pöörata ka plekk-katuse jooksvale korrashoiule. Sügiseti tuleb katuselt ja vihmaveerennidest eemaldada lehed ja sodi. Kui katus on must, siis tasub aeg-ajalt tellida plekk-katuse pesu.

„Lisaks väljanägemise parandamisele on katuse pesu vajalik seetõttu, et katusele kogunenud vetikas ja mustus soodustavad katuse roostetamist. Kui rooste on juba tekkinud, siis tekivad ajapikku katusesse ka augud. Õigeaegne pesu ja värvimine aitavad neid ebameeldivaid olukordi vältida,“ sõnab Jõgi.

Vahel piisab katusel ka üksikute kohtade ülevärvimisest. Selleks, et teada saada, kui mastaapset värvitööd üks või teine katus vajab, tasub Katusehooldus.ee esindaja
Siim Jõgi sõnul ekspert kohale kutsuda.

„Lisaks katuse väljanägemisele oskab asjatundja hinnata ka katuse üldist seisukorda, pärast mida saab juba täpsemalt öelda, kui suur on plekk-katuse värvimise hind,“ ütleb ta lõpetuseks.

 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880