OTSING
  Vesiveski otse Itaaliast
26.03.2008



Kaunissaare vesiveski otse Itaaliast, just selliselt kõlas ühe loo pealkiri, mis mahtus Oma Maja 2005. aasta mainumbrisse. Sellest Itaalia- ja idamaadehõngulisest hoonest Kaunissaare paisjärve kaldal on olnud juttu mitmeski teises väljaandes.

"Kaunissaare on väike küla Kehra-Kose maantee ääres. Sealt voolavad läbi kanalid, mis varustavad Ülemiste järve puhta veega. Jägala jõel töötas esimese Eesti ajal Kaunissaare vesiveski, mis kuulus Kaunissaare mõisale, mille venelased sõja ajal maha põletasid. Panid mõisa voodrilaua ühte otsa pidi ahju ja jäid ise magama," rääkis tolles aastatetaguses loos veskiomanik Rene Naptal.

Üheksakümnendate lõpul käis Naptal sõpradega Aegviidu kandis mootorsaanidega sõitmas ja üks kohalik tuttav ütles, et vald müüb vana vesiveskit. "Maja oli lagunenud nagu Hitchcoki filmis," meenutas Naptal esmakordset kohtumist veskiga. "Varesed kraaksusid varemete vahel."

Samas loos ütles Naptal, et tore oleks, kui Eestis tehtaks kõik korda. Tema uueks mõtteks olevat osta vana sealaut keset põldu ning ehitada sinna vaid üks suur eluruum. "Kõik elamiseks vajalik on ühendatud ja asub ühes toas," lisas ta.

Tundub, et see sealauda või mingi veelgi huvitavam mõte on nüüd teostumas, sest kauni nimega vesiveski on täiesti saadaval. Kes igatseb endale tükikest Itaaliat, mis asub Harjumaal Anija vallas Jägala jõe kaldal, sellel ei maksa otsusetegemisega pikalt pead murda.


Aripaev.ee, Oma Maja
Autor: Teet Reier
www.aripaev.ee/3879/new_eri_artiklid_387920
 
Ehitus.ee artiklid
Kõik vanemad uudised leiad arhiivist
Login
Kasutaja:
Parool:
Registreeru
Unustasid parooli?


Soovitame
Põrand oma ala proffidelt!
ELUS PEAB VÄRVI OLEMA
Kõik õigused kaitstud 2007 – 2024, ehitus.ee  |  Turismiweb.ee  |  Sisustusweb.ee
e-mail: info@ehitus.ee / tel. 6 818 880